Blog

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης κλείνει τα… 86!

IMG_9578
2 minutes

Η «Έπιπλο Alexandros S.a.» επί σειρά ετών δίνει το «παρών» στη ΔΕΘ και το ίδιο θα κάνει και φέτος. Σας περιμένουμε όλους στο Περίπτερο 8 για να σας παρουσιάσουμε τις νέες μας δημιουργίες στο χώρο του επίπλου και του interior design.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) είναι μια ετήσια εμπορική εκθεσιακή εκδήλωση μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που λαμβάνει χώρα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης έκτασης 180.000 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη.

Πνευματικός πατέρας της διοργάνωσης ήταν ο βουλευτής Νικόλαος Γερμανός, ο οποίος το 1926 ανοίγει τις πόρτες της πρώτης Έκθεσης, στο πεδίο του Άρεως, στην περιοχή Στρατηγείο. 7.000 τ.μ., 600 εκθέτες και 100.000 επισκέπτες. Στο περίπτερο του ΦΙΞ η μπύρα κόστιζε 1 δραχμή το ποτήρι.

Στις σημερινές της εκθεσιακές εγκαταστάσεις η ΔΕΘ-Helexpo μεταφέρεται το 1937, ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι καταστροφές που προξένησαν οι Γερμανοί κατά την αποχώρηση τους από την πόλη και ο εμφύλιος που ακολούθησε διακόπτουν τη λειτουργία της Έκθεσης για 10 ολόκληρα χρόνια, από το 1941 μέχρι το 1950.

Οι ετήσιες διοργανώσεις της ΔΕΘ φιλοξενούν πανελλαδικές και παγκόσμιες καινοτομίες, επιχειρήσεις μεγάλης εμβέλειας, διάσημες προσωπικότητες και διεθνείς καλλιτέχνες. Κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 οι Έλληνες εκθέτες που συμμετείχαν στις διοργανώσεις ανέρχονταν σε 400, ενώ οι ξένοι έφταναν τους 1.500 κατά μέσο όρο ανά διοργάνωση. Το 1967 μάλιστα οι επισκέπτες άγγιξαν τον αριθμό ρεκόρ του 1,7 εκατομμυρίου.

Το 1957 ο Δημήτρης Βακόνδιος, υπάλληλος της εταιρείας καφέ ¨Δρίτσα¨, δημιούργησε τον πρώτο καφέ φραπέ. Κάποια στιγμή θέλησε να φτιάξει τον καφέ του, όμως είχε τελειώσει το ζεστό νερό και έτσι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει κρύο νερό. Έριξε δύο κουταλιές Nescafé σε ένα σέικερ και κρύο νερό και κάπως έτσι έφτιαξε τον πρώτο Nescafé Frappé.

Το 1966 κατασκευάστηκε μέσα στις εγκαταστάσεις της έκθεσης το Αλεξάνδρειο Μέλαθρον – το στάδιο με τη γαλλική προσφώνηση και γραφή, Palais des Sports. Καθιερώνεται το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (1960), το Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού (1962) και η Έκθεση αποτελεί πλέον το κοσμικό και καλλιτεχνικό γεγονός της χώρας. Ιδιαίτερα και εντυπωσιακά θεάματα, όπως ¨Η μοτοσικλέτα του θανάτου¨, το ¨Φλεγόμενο αερόστατο¨, ο ¨Άνθρωπος κανόνι¨, ο Ιπτάμενος Ολλανδός, οι Λευκοί Δαίμονες – οι οποίοι ήταν ακροβάτες με ποδήλατα, ο Γολιάθ – μία φάλαινα μήκους 22 μέτρων και βάρους 69 τόνων, αφήνουν το κοινό εντυπωσιασμένο.

Το 1954 στο αμερικάνικο περίπτερο παρουσιάστηκε το πρώτο κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, το οποίο αφήνει άφωνους τους επισκέπτες που βλέπουν για πρώτη φορά τον εαυτό τους στο γυαλί. Ενώ το 1970 εκτίθεται σεληνιακό πέτρωμα που συνέλεξε το Απόλλων 11.

Το 1998 στην 63η ΔΕΘ, εισάγεται ο θεσμός της τιμώμενης χώρας και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει την τιμητική της.

Αφήστε μια απάντηση