Blog

Τα καλύτερα στρώματα ύπνου: Πώς να επιλέξω το κατάλληλο;

woman-side-sleeping-pillow-bed
7 minutes

Και ήρθε η ώρα να δούμε πώς διαλέγουμε το πιο σημαντικό αντικείμενο μέσα στο σπίτι: το στρώμα!

Είναι υπεύθυνο για την ψυχική και σωματική υγεία σου, μιας και όλοι οι γιατροί τονίζουν τη σημασία που έχει για το μυαλό και το σώμα μας ένας βαθύς και ξεκούραστος ύπνος.

Ποια είναι, λοιπόν, τα καλύτερα στρώματα ύπνου και πώς επιλέγουμε το κατάλληλο;

Παρακάτω θα αναλύσουμε τα βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέξεις ώστε να διαλέξεις το κατάλληλο στρώμα για σένα.

Πριν περάσουμε στο κυρίως θέμα μας, διάβασε στο άρθρο μας όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να κάνεις τη σωστή επιλογή ανάμεσα σε μεταλλικό ή ξύλινο κρεβάτι!

Πάμε, όμως, τώρα να ξεκινήσουμε!

1. Τύπος στρώματος

Σχεδόν όλα τα στρώματα κρεβατιού μπορούν να ταξινομηθούν σε έναν από τους παρακάτω τέσσερις τύπους: στρώματα αφρού, στρώματα με εσωτερικά ελατήρια, υβριδικά στρώματα και λάτεξ στρώματα.

Τα στρώματα με εσωτερικά ελατήρια είναι τα πιο γνωστά και παραδοσιακά. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, άλλοι τύποι στρωμάτων που προσφέρουν καλύτερη απόδοση έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα.

Πάμε να τους δούμε:

Στρώματα αφρού

Αυτά τα στρώματα είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου με αφρό και χωρίς ελατήρια. Και ίσως είναι τα καλύτερα στρώματα ύπνου χωρίς ελατήρια.

Κι αυτό γιατί τείνουν να παρέχουν άνω του μέσου όρου στήριξη στο σώμα, μεγάλη ανακούφιση από την πίεση και απομόνωση κίνησης, με αποτέλεσμα να θεωρούνται κατάλληλα για τους ανθρώπους που κοιμούνται στο πλάι.

Από τους αφρούς που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα στρώματα, ο αφρός μνήμης (memory foam) είναι ο πιο γνωστός.

Το χαρακτηριστικό με αυτά τα στρώματα είναι ότι παίρνουν τη μορφή του περιγράμματος του σώματός σου και επανέρχονται στην αρχική τους θέση όταν σηκώνεσαι από το κρεβάτι, παρέχοντας έτσι εξαιρετική ανακούφιση από την πίεση, ενώ είναι ιδανικά για όσους υποφέρουν από πόνους στη μέση.

Αν, λοιπόν, το τι στρώμα να διαλέξω για τη μέση είναι ένα ερώτημα που σε απασχολεί, τότε ένα στρώμα με αφρό μνήμης είναι μάλλον μια εξαιρετική επιλογή για σένα!

Στρώματα με εσωτερικά ελατήρια (innerspring)

Αυτού του τύπου τα στρώματα διαθέτουν ένα εσωτερικό σύστημα στήριξης που βασίζεται σε ελατήρια και σε μερικά ακόμα επίπεδα διαφόρων υλικών.

Μπορεί τα ελατήρια να προσφέρουν όντως κάποια υποστήριξη, ωστόσο συχνά έχουν χαμηλή ανακούφιση πίεσης. Η επιφάνεια ύπνου τους είναι πιο έντονη και έχουν περιορισμένη μόνωση κίνησης.

Καλό στρώμα ύπνου Phaistos σε υπαίθριο χώρο, πάνω σε ξύλινη βάση κρεβατιού.

Δες το παραπάνω προϊόν εδώ: Στρώμα Phaistos.

Τα στρώματα εσωτερικών ελατηρίων διακρίνονται για την ανθεκτικότητα και την αναπνευσιμότητά τους.

Τα στρώματα με ελατήρια χωρίζονται περαιτέρω σε δύο υποκατηγορίες:

  • Ανοιχτού τύπου (Bonnell)

Τα στρώματα με ελατήρια ανοιχτού τύπου υποστηρίζονται από μια ατσάλινη ράβδο και έχουν ενίσχυση πάνω και κάτω από βάτες ή αφρό.

Διακρίνονται περαιτέρω σε ανατομικά (μέτρια) και ορθοπεδικά στρώματα (σκληρά).

Πρόκειται για πιο φθηνά στρώματα και μπορούν να προσφέρουν στήριξη σε μεγαλύτερα σωματικά βάρη, ωστόσο δε φημίζονται για την άνεσή τους.

  • Κλειστού τύπου (Pocket)

Επίσης, υπάρχουν και τα στρώματα κλειστού τύπου, στα οποία τα ελατήρια είναι ανεξάρτητα, καθώς βρίσκονται μέσα σε υφασμάτινες θήκες και δεν είναι ενωμένα.

Και σε αυτή την περίπτωση τα ελατήρια συνδυάζονται με βαμβακερά ή αφρώδη υλικά. Αυτού του τύπου τα στρώματα ανταποκρίνονται καλύτερα στο σχήμα και στην κίνηση που δέχονται.

Μια σημαντική διαφορά τους από τα Bonnell είναι πως είναι πιο μαλακά και, άρα, πιο άνετα.

Υβριδικά στρώματα

Τα υβριδικά στρώματα έχουν δύο κεντρικά επίπεδα, έναν πυρήνα στήριξης εσωτερικών ελατηρίων και ένα συμπαγές σύστημα αφρωδών υλικών

Τα επίπεδα αφρωδών υλικών μπορεί να περιλαμβάνουν αφρό ή λατέξ, ενώ μερικές φορές περιλαμβάνουν ακόμα και ένα μικρότερο στρώμα ελατηρίων.

Αυτά τα στρώματα παρέχουν ένα μείγμα αναπήδησης και στήριξης με χαμηλή συγκράτηση της θερμότητας και ταιριάζουν σε ανθρώπους που κοιμούνται σε διάφορες στάσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αν, λοιπόν, αναζητάς καλά στρώματα ύπνου που να συνδυάζουν τα θετικά τόσο του αφρού όσο και των εσωτερικών ελατηρίων, τότε τα υβριδικά είναι τα ιδανικά για σένα!

Στρώματα λάτεξ

Υπάρχουν και στρώματα των οποίων όλα τα επίπεδα είναι κατασκευασμένα από λάτεξ, γνωστά και ως στρώματα λάτεξ.

Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη, τα στρώματα από συνθετικό (παράγωγο του πετρελαίου) και από φυσικό λάτεξ, το οποίο παράγεται από το καουτσουκόδεντρο και συνιστά την πιο υγιεινή αλλά και πιο ακριβή επιλογή.

Το λάτεξ έχει ορισμένες εξαιρετικές ιδιότητες, όπως αντίδραση στην πίεση, ρύθμιση θερμοκρασίας κ.α.

Τα στρώματα αυτά προσφέρουν κορυφαία αναπήδηση και ανθεκτικότητα με μέτρια στήριξη, ενώ είναι υποαλλεργικά και ανθεκτικά στα ακάρεα της σκόνης και σε άλλα αλλεργιογόνα.

2. Σκληρότητα στρώματος

Η άνεση είναι υποκειμενική, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σημαντικό να βρεις ένα στρώμα που σου ταιριάζει. Αναφερόμαστε στη σκληρότητα του στρώματος, δηλαδή στο πόσο σκληρό ή μαλακό είναι.

Για να συγκρίνουμε τις επιλογές μας, χρησιμοποιούμε μια κλίμακα σκληρότητας 1-10. Η αίσθηση της σκληρότητας ενός στρώματος εξαρτάται από τον δικό σου προσωπικό ορισμό του τι είναι μαλακό, μεσαίο και σκληρό, όπως επίσης εξαρτάται και από τον σωματότυπο, το βάρος και το μέγεθός σου.

Δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε την υποστήριξη με τη σκληρότητα. Ένα υποστηρικτικό στρώμα είναι αυτό που θέτει τη σπονδυλική στήλη σε ομοιόμορφη γραμμή χωρίς να δημιουργεί σημεία πίεσης.

Η σκληρότητα αναφέρεται μόνο στην πραγματική «αίσθηση» του κρεβατιού. Μπορείς να βρεις ένα υποστηρικτικό στρώμα σε όλο το φάσμα σκληρότητας. Το μέσο προτιμώμενο επίπεδο σκληρότητας κυμαίνεται μεταξύ 4-7.

Η επιλογή που θα κάνεις θα πρέπει να στοχεύει σε μια ισορροπία μεταξύ άνεσης και στήριξης με βάση τη στάση του ύπνου σου:

  • Μαλακό στρώμα: ιδανικό για όσους κοιμούνται στο πλάι, καθώς προσφέρουν την κατάλληλη επένδυση για την ανακούφιση από την πίεση στους ώμους και στους γοφούς.

  • Μέτριο στρώμα: κατάλληλο για τις περισσότερες θέσεις ύπνου, προσφέροντας υποστήριξη και άνεση.

  • Σκληρό στρώμα: κατάλληλο για άτομα που κοιμούνται ανάσκελα ή μπρούμυτα, μιας και παρέχουν την απαραίτητη στήριξη για τη διατήρηση της σωστής ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης.

3. Σωματότυπος και βάρος

Ο τύπος του σώματος και το βάρος σου επηρεάζουν την τελική επιλογή στρώματος, το οποίο πρέπει να παρέχει επαρκή στήριξη στη σπονδυλική στήλη, άνεση και άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά.

Ανατομικό στρώμα ύπνου μεγέθους Queen size, βρίσκεται πάνω σε ξύλινη βάση κρεβατιού, σε υπαίθριο χώρο με θέα τη θάλασσα.

Δες το παραπάνω προϊόν εδώ: Στρώμα Papingo.

Πάμε να δούμε ποιο στρώμα να διαλέξεις, ανάλογα με τον σωματότυπό σου:

  • Έως 70 κιλά

Η βύθιση μέσα στο στρώμα είναι σχετικά μικρή.

Ένας τέτοιος σωματότυπος συχνά επωφελείται από ένα πιο μαλακό στρώμα, ειδικά εάν κοιμάσαι στο πλάι.

Παρόλα αυτά, κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προτίμηση στο πόσο σκληρό θα ήθελε να είναι το στρώμα του.

Γι’ αυτό η συμβουλή μας είναι η εξής:

Εάν θέλεις ένα πιο σκληρό στρώμα, τότε υπολόγισε γύρω σε έναν βαθμό σκληρότητας λιγότερο απ’ ό,τι σκεφτόσουν αρχικά (στην κλίμακα 1-10 που λέγαμε πριν), μιας και τα πιο σκληρά στρώματα κατασκευάζονται συνήθως για τα πιο μεγαλόσωμα άτομα.

Τα στρώματα από αφρό ή τα υβριδικά είναι ιδανικές επιλογές.

  • Από 70 έως 100 κιλά

Τα συμπαγή στρώματα από αφρό, τα υβριδικά ή και τα λάτεξ είναι εξαιρετικά για σένα, αρκεί να βρεις τον βαθμό σκληρότητας που σε βολεύει.

Εάν θέλεις το στρώμα σου να είναι πιο μαλακό, διάλεξε ένα στρώμα με παχιά ανώτερα επίπεδα αφρού για να σου παρέχει επαρκή επένδυση καθώς πιέζεις τη δομή. Αντίθετα, για ένα πιο σκληρό στρώμα διάλεξε αυτό που έχει λιγότερα επάνω επίπεδα αφρού και περισσότερα επίπεδα στήριξης.

  • Πάνω από 100 κιλά

Τα καλύτερα στρώματα ύπνου για τέτοιους σωματότυπους και σωματικό βάρος άνω των 100 κιλών είναι τα σκληρά στρώματα.

Ένα σκληρό στρώμα θα σου επιτρέψει να μη βυθίζεσαι υπερβολικά μέσα του και, έτσι, δε θα χαλάει η ευθυγράμμιση της σπονδυλικής σου στήλης.

Τα στρώματα λάτεξ και τα υβριδικά είναι τα κατάλληλα σε αυτές τις περιπτώσεις. Σου συστήνουμε να διαλέξεις στρώμα με παχύτερα ανώτερα επίπεδα αφρού από υλικά μεγάλης πυκνότητας.

Αν ο σωματότυπός σου χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερους ώμους ή γοφούς, μπορεί να χρειαστείς ένα πιο μαλακό στρώμα με περισσότερη στήριξη, ειδικά αν συνηθίζεις να κοιμάσαι στο πλάι.

Και φυσικά, μην ξεχνάς το ύψος σου. Εξέτασε προσεκτικά τις διαστάσεις του στρώματος για να διασφαλίσεις ότι μπορείς να τεντωθείς άνετα μέσα σε αυτό.

4. Θέσεις ύπνου

Τα μέρη του σώματός σου που χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη για να διατηρήσουν την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης ποικίλλουν ανάλογα με τη στάση του ύπνου σου.

Για αυτόν τον λόγο, η επιλογή ενός στρώματος που ταιριάζει στη θέση ύπνου σου μπορεί να ενισχύσει την άνεση και να βοηθήσει στην αποφυγή πόνων.

Πάμε να δούμε ποιες θέσεις ύπνου υπάρχουν και ποια στρώματα είναι καταλληλότερα για την καθεμιά:

  • Ανάσκελα

Όταν κοιμάσαι ανάσκελα, ασκείς τη μεγαλύτερη πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης σου.

Ένα στρώμα μεσαίο ή σκληρό και με μικρή έως μέτρια στήριξη θα σε βοηθήσει να μη βυθιστείς υπερβολικά ή και καθόλου και να συντηρήσεις την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής σου στήλης. Γεγονός που θα μειώσει τον κίνδυνο να ξυπνήσεις με πόνους στην πλάτη.

  • Στο πλάι

Τα σημεία πίεσης όπου το σώμα είναι πιο φαρδύ είναι κυρίως στους ώμους και τους γοφούς.

Θεματική εικόνα για τα καλύτερα στρώματα ύπνου. Άντρας σηκώνει λευκό στρώμα από κρεβάτι.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεσαι ένα στρώμα που να έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται και να παίρνει το σχήμα του σώματός σου και να προσφέρει την απαραίτητη προστασία στους ώμους και στους γοφούς.

Επομένως τα καλύτερα στρώματα για σένα είναι τα στρώματα αφρού και, ιδανικά, μέτριας σκληρότητας (μαλακό προς μέτριο ή μέτριο προς σκληρό).

  • Μπρούμυτα

Στη μπρούμυτη στάση ύπνου, η μεγαλύτερη πίεση ασκείται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής σου στήλης (δηλαδή, χαμηλά στη μέση).

Ένα σκληρό στρώμα μπορεί να σε κρατήσει μακριά από το σχήμα U, μιας και αποτρέπει τη μέση σου από το να βυθιστεί πολύ βαθιά, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει πόνο και προβλήματα στη μέση. Επίσης, θα σε βοηθήσει να μην αισθάνεσαι ασφυκτικά όταν ξαπλώνεις.

  • Συνδυασμός

Αν δεν έχεις σταθερή θέση ύπνου και συνηθίζεις να αλλάζεις συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ειδικοί συνήθως προτείνουν να επιλέξεις σύμφωνα με τη θέση στην οποία βρίσκεσαι τον περισσότερο χρόνο.

Εάν δεν υπάρχει κάποια κύρια θέση, ένα στρώμα μέτριας σκληρότητας προσφέρει την καλύτερη δυνατή στήριξη.

5. Διαστάσεις στρωμάτων

Ένας άλλος βασικός παράγοντας που πρέπει σίγουρα να λάβεις υπόψη σου πριν καταλήξεις είναι το μέγεθος ή οι διαστάσεις του στρώματος (δηλαδή, μήκος και πλάτος).

Αυτό το κριτήριο συνδέεται άμεσα με το ποιος ή ποιοι θα κοιμούνται στο κρεβάτι (άρα και με το μέγεθος του κρεβατιού).

Με την ευκαιρία, ανακάλυψε την ποικιλία μας από κορυφαίες χειροποίητες σετ κρεβατοκάμαρες και φτιάξε το υπνοδωμάτιό σου όπως ακριβώς το θέλεις!

Αν, λοιπόν, είσαι μόνος σου στο σπίτι, τότε είναι πιθανό να προτιμήσεις ένα μονό στρώμα. Αν, όμως, έχεις σύντροφο, τότε ένα διπλό στρώμα θα είναι μάλλον απαραίτητο.

Πάμε να δούμε τα είδη των στρωμάτων ανάλογα με τις διαστάσεις τους:

  • Μονά στρώματα: 190 εκ. μήκος x 90 εκ. πλάτος

  • Ημίδιπλα στρώματα: 200 x 120

  • Διπλά στρώματα: 200 x 140

  • Υπέρδιπλα στρώματα (Queen size) 200 x 160

  • King size στρώματα: 200 x 180 ή 220 x 200

6. Απομόνωση κίνησης

Ένα καλό στρώμα ύπνου, ειδικά όταν μοιράζεσαι το κρεβάτι σου με έναν σύντροφο, πρέπει να διαθέτει καλή απομόνωση κίνησης.

Αυτό το χαρακτηριστικό σε εμποδίζει να αισθάνεσαι τις κινήσεις του συντρόφου σου καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, εξασφαλίζοντας έναν ξεκούραστο και ήρεμο ύπνο χωρίς διακοπές.

Τα στρώματα από αφρό μνήμης και λάτεξ είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ιδιότητες απομόνωσης κίνησης.

7. Υποστήριξη άκρων

Η ισχυρή στήριξη των άκρων είναι απαραίτητη εάν σου αρέσει να κάθεσαι στην άκρη του κρεβατιού σου ή χρειάζεσαι την επιπλέον στήριξη όταν μπαίνεις και βγαίνεις από το κρεβάτι.

Ορισμένα στρώματα έχουν σχεδιαστεί με ενισχυμένες άκρες για να αποτρέπουν τη χαλάρωση και να διατηρούν μια σταθερή επιφάνεια ύπνου.

8. Ανθεκτικότητα

Νεαρή γυναίκα κοιμάται μπρούμυτα σε ένα κρεβάτι με λευκά σεντόνια και μαξιλάρι.

Φρόντισε, ακόμα, να λάβεις υπόψη σου τη διάρκεια ζωής και την εγγύηση του στρώματος.

Τα στρώματα υψηλής ποιότητας συνοδεύονται συχνά από μεγάλης διάρκειας εγγυήσεις, γεγονός που αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη του κατασκευαστή στην ανθεκτικότητα του προϊόντος του.

Ένα στρώμα είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση στην ποιότητα του ύπνου σου, οπότε αξίζει να επιλέξεις ένα στρώμα που θα διαρκέσει.

9. Διαθέσιμο budget

Θέσε ένα οικονομικό όριο πριν βγεις στην αγορά προς αναζήτηση στρώματος.

Υπάρχουν ποικίλες διαθέσιμες επιλογές σε διάφορες τιμές, ώστε να μπορείς να βρεις το προϊόν που καλύπτει τις ανάγκες σου χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία.

Να έχεις πάντα στο μυαλό σου πως ένα πιο φθηνό στρώμα δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κατώτερο σε ποιότητα, οπότε η έρευνα και η σύγκριση χαρακτηριστικών και τιμών είναι απαραίτητες πριν την αγορά.

Τα καλύτερα στρώματα ύπνου & κριτήρια επιλογής – Σύνοψη

Ποια είναι, άρα, τα καλύτερα στρώματα ύπνου και πώς να διαλέξω το κατάλληλο;

Νομίζουμε ότι η ανάγνωση του παραπάνω άρθρου θα σε βοηθήσει να δώσεις τη σωστή απάντηση και θα σου δώσει τη δυνατότητα να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή για να εξασφαλίσεις άνετους και ποιοτικούς νυχτερινούς ύπνους αλλά και τη συνολική σου ευεξία.

Αν, λοιπόν, θέλεις άνετο και ξεκούραστο ύπνο, ρίξε μια ματιά στα κορυφαίας ποιότητας στρώματα που διαθέτουμε και διάλεξε το ιδανικό για σένα!

Αφήστε μια απάντηση