Blog

Είσαι σίγουρος ότι γνωρίζεις… τα πάντα για τη Black Friday;

2 λεπτά ανάγνωσης

 

Η πιο διάσημη ίσως Παρασκευή παγκοσμίως φέτος πέφτει στις 25/11 και αναμένεται όπως και κάθε χρόνο να φέρει μεγάλες εκπτώσεις και κίνηση στα καταστήματα. Έχει, όμως και κάποια ενδιαφέροντα fun facts και είμαστε εδώ να στα παρουσιάσουμε.

  • Η «Μαύρη Παρασκευή» κάποτε αναφερόταν σε κραχ του χρηματιστηρίου. Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι ο όρος χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει αυτό που συνέβη εξαιτίας των Αμερικανών χρηματοδοτών της Wall Street, Jay Gould και Jim Fisk, οι οποίοι αγόρασαν ένα σημαντικό μέρος του χρυσού της χώρας για να ανεβάσουν την τιμή. Το ζευγάρι δεν μπόρεσε να επαναπουλήσει τον χρυσό στα διογκωμένα περιθώρια κέρδους που σχεδίαζαν και το επιχειρηματικό τους εγχείρημα αποκαλύφθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1869. «Το σχέδιο τελικά ήρθε στο φως εκείνη την Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, ρίχνοντας το χρηματιστήριο σε ραγδαία πτώση και χρεοκοπώντας όλους, από τους εκατομμυριούχους της Wall Street μέχρι τους φτωχούς πολίτες», δήλωσε ο Lyle David Solomon, δικηγόρος πτώχευσης στο Oak View Law Group.
  • Οι «παρελάσεις του Άγιου Βασίλη» ήταν ο προκάτοχος της Black Friday. Για πολλούς Αμερικανούς, η παρέλαση της Ημέρας των Ευχαριστιών του Macy’s (γνωστό κατάστημα στις ΗΠΑ) έχει γίνει μέρος της τελετουργίας των διακοπών. Στην πραγματικότητα όμως το Macy’s εμπνεύστηκε τη παρέλαση από τον Καναδά και το καναδικό πολυκατάστημα Eaton’s, το οποίο πραγματοποίησε την πρώτη “παρέλαση του Άγιου Βασίλη” στις 2 Δεκεμβρίου 1905. Μόλις εμφανίστηκε ο Άγιος Βασίλης στο τέλος της παρέλασης, το σήμα ήταν ότι η περίοδος των γιορτών – και έτσι τα ψώνια των διακοπών, είχαν ξεκινήσει. Φυσικά, οι καταναλωτές ενθαρρύνθηκαν να αγοράσουν τα δώρα τους στο Eaton’s. 
  • «Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών». Σύμφωνα με την Bonnie Taylor-Blake, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, το Factory Management and Maintenance – ένα ενημερωτικό δελτίο για την αγορά εργασίας – ισχυρίζεται την πρώτη χρήση του όρου Black Friday σε σχέση με τις διακοπές. Το 1951 η εγκύκλιος επέστησε την προσοχή στο ύποπτα υψηλό επίπεδο ασθένειας εκείνη την ημέρα. «Η «Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών» είναι μια ασθένεια που είναι δεύτερη μετά τη βουβωνική πανώλη στις επιπτώσεις της. Τουλάχιστον αυτό νιώθουν όσοι πρέπει να βγάλουν την παραγωγή, όταν έρθει η Black Friday. Το κατάστημα μπορεί να είναι μισοάδειο, αλλά κάθε απών ήταν άρρωστος – και μπορεί να το αποδείξει», αναφέρει η εγκύκλιος. 
  • Μια αναφορά των New York Times από το 1975 εντοπίζει τη φράση “Black Friday” ως ένα κομμάτι της αργκό της Φιλαδέλφειας. Η πόλη που δημοσίευσε πρώτη φορά τον όρο Black Friday ήταν η Φιλαδέλφεια. Οι αστυνομικοί, απογοητευμένοι από τη συμφόρηση που προκάλεσαν οι αγοραστές εκείνη την ημέρα, άρχισαν να την αναφέρουν χλευαστικά ως «Μαύρη Παρασκευή». Όπως ήταν αναμενόμενο, οι λιανοπωλητές δεν ήταν ευχαριστημένοι που σχετίζονταν με την κυκλοφορία και την αιθαλομίχλη. Έτσι προσπάθησαν να ονομάσουν την ημέρα «Μεγάλη Παρασκευή», σύμφωνα με μια τοπική εφημερίδα της Φιλαδέλφειας του 1961. Φυσικά και ο όρος δεν επικράτησε.

Τελικά η Black Friday έχει ενδιαφέροντα γεγονότα και συσχετίσεις να την ακολουθούν, δε συμφωνείς; Ανακάλυψε τις μοναδικές προσφορές της Black Friday στο Epiplo Alexandros και εκμεταλλεύσου αυτή την once-a-year ευκαιρία!

Αφήστε μια απάντηση